ÖĞRETMENLERİN NÖBET GÖREV YÖNETMELİĞİ
(1) Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirir, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirir.
(2) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir.
(3) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili eğitim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar. Ayrıca normal eğitim yapılan okullarda öğle arasında yapılan nöbet görevi nöbetçi öğretmenlerin dinlenme süreleri göz önünde bulundurularak dönüşümlü ve dengeli olacak şekilde okul idaresi tarafından düzenlenir.
(4) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.
(5) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere, istememeleri hâlinde nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
(6) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından başlayarak doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden bir yıllık sürenin sonuna kadar nöbet görevi verilmez.
(7) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
(8) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
(9) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Bu talimatname, öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
(10) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri hâlinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir.
(11) (Ek:RG-10/7/2019-30827) Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni, o saatte dersi olmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır.
İbrahim GÖKCEREN
Okul Müdürü
NÖBETÇİ ÖĞRETMEN GÖREV TALİMATNAMESİ;
1)Günlük vakit çizelgesini uygulamak;
2) Öğretmenler kurulunda alınan karar gereği okulda günlük eğitimin başlamasından 15 dakika önce hazır bulunur ve çalışma süresinin bitiminde, gerekli kontrolleri yaparak nöbetini sonlandırır;
3) Eğitim ve yönetim işlerinin düzenli olarak yürütülmesinde, okul yöneticilerine yardımcı Olmak;
4) Öğretmenlerin derslere zamanında girip girmediğini izlemek ve öğretmeni gelmeyen sınıfları okul yönetimine bildirmek,bu sınıflara nezaret etmek;
5) Isıtma, elektrik ve sıhhi tesislerin çalışıp çalışmadığını, okul içi temizliğinin yapılıp yapılmadığının, okul bina ve tesislerinin yangından korunma tedbirlerinin alınıp alınmadığının günlük kontrollerini yapmak, giderebildiği eksiklikleri gidermek , gerekli olanları ilgililere duyurmak;
6) Bahçede, koridorlarda, sınıflardaki öğrencileri gözetlemek;
7) Beklenmedik olaylar karşısında gerekli tedbiri almak ve bu durumu ilgililere bildirmek;
8) Nöbet süresinde okulun eğitim öğretim,disiplin gibi çeşitli işlerini bu hususlarda günlük tedbirleri almak;
9) Nöbet sonunda okul nöbet defterine nöbet süresi içindeki önemli olayları ve aldığı tedbirleri belirten raporunu yazmak;
10) İzinli olan öğretmenlerin boş kalan sınıflarını, nöbetçi müdür yardımcısının önerileri doğrultusunda doldurmak;
11) Teneffüslerde öğrencilerin sınıfları boşaltmasını ve sınıfların havalandırılmasını sağlar.
12) Nöbet Çizelgesi'nde kendisine verilen görev yerinde bulunan öğrencileri kontrol altında tutmak. Disiplini sağlamak ve öğrencilerin okul sınırları dışına çıkışlarını öğretmenler kurulu kararı doğrultusunda gerekli tedbirleri alarak sağlamak;.
13) Okul bahçe nöbeti görevini yerine getiren öğretmenlerin okul giriş-çıkış saatlerinde öğrencilerin okul servislerine biniş ve inişlerinde düzeni sağlayarak olumsuz aksaklıkların önüne geçilmesini sağlamak;
14) Eğitim ve yönetim işlerinin düzenli olarak yürütülmesinde, okul yöneticilerine yardımcı olur.
15) Nöbet görev alanında iş sağlığı ve güvenliği tehlikesi olan durumlara karşı önlem alır ve gerektiğinde yetkililere bilgi verir.
16) Normal eğitim yapılan okullarda öğle arasında yapılan nöbet görevi nöbetçi öğretmenlerin dinlenme süreleri göz önünde bulundurularak kendi aralarında dönüşümlü ve dengeli olacak şekilde birbirleri ile görev paylaşımlarını yapacaklardır.
Bahçede görevli nöbetçi öğretmenler – Bodrumda görevli Nöbetçi öğretmenle;
Giriş-kantinde görevli nöbetçi öğretmen – 1. Katta görevli nöbetçi öğretmenle;
2. katta görevli nöbetçi öğretmen – 3. Katta görevli nöbetçi öğretmenle.
Adres:
Mimar Sinan Mah. 48030. Sokak 1/A Onikişubat/KAHRAMANMARAŞ
Telefon
05061770991